Vinttiremontti, osa 1

Eräänä päivänä se varsinainen remontti sitten alkoi. Vintin ikkunan vierestä poistettiin kaksi lautaa ja siitä nostettiin kaikki rakennusm...

Eräänä päivänä se varsinainen remontti sitten alkoi. Vintin ikkunan vierestä poistettiin kaksi lautaa ja siitä nostettiin kaikki rakennusmateriaali ylös lukuun ottamatta ekovillapaaleja. Ne kannettiin sisäkautta rappusia pitkin. Ennen kuin päästin eristämään piti kuitenkin tehdä vielä pari muuta asiaa...
Kaikki välipohjassa ollut sahanpuru säkitettiin jotta runkorakenteisiin päästiin käsiksi. Purut säkitettiin koska tarkoitus oli käyttää ne uudelleen lattian täytteenä kun pohjatyöt olisi tehty. Ja sinne ne myös menivät ja lisäksi muutama kuutio tuoreempaakin sahanpurua! Kun purut oli saatu siirrettyä pois, huomasimme erinomaisen tilaisuuden päivittää samalla alakerran sähkövedot. Näin ne remontit joskus leviävät, mutta toiveissamme oli että nyt sähköihin ei tarvitse pitkiin aikoihin koskea. Kun kerran rakenteet olivat auki olisi ollut tyhmää jättää tilaisuus käyttämättä! Osa johdoista oli ilmeisesti melko alkuperäisiä 1940-luvun kangasjohtoja. Eipä tarvitse niitä enää jännittää.
Vinttimme on rakennettu tavallaan kuin uusi kupla vanhan talon sisään. Lattiassa ja seinissä on uudet runkorakenteet minkä varaan lattiat ja seinät rakennettiin. Vanhat poikkipalkit jätettiin koristeiksi. Tällä hetkellä miettisimme palkkien funktiota toisenkin kerran, mutta jäipä jotain historian havinaa yläkertaankin.
Kattoa kohti, reilulla tuuletusraolla asennettiin tuulensuojalevyt. Lisäksi räystäisiin ja katon huipulle jäi läpi talon avoimet tuuletuskolmiot mistä on ritilät ulos asti. Näin tuuletus on varmistettu vintin yläpuolella ja reunoilla.
Tuulensuojalevyjen päälle rakennettiin uudet runkorakenteet. Koolausväleistä tehtiin ekovillalevyille sopivat niin, että eristelevyt olisi helppo asentaa seinään. Muutaman hetken niitä levyjä sinne sitten asenneltiinkin... Ja aina ei kokonainen levy kuitenkaan ollut sopiva, joten pääsimme myös levyjen leikkaamisen makuun. Paras vinkki tähän väliin on terävä villaveitsi!
Aiemmassa postauksessa kerroin, ettemme kauheasti lämmenneet kipsilevylle materiaaliksi vanhaan taloon. Bongasimme kuusipaneelia tarjouksesta, ja hinta jäi aika samoihin kuin olisi ollut kipsilevyratkaisun kanssa. Paneeli on vaakapaneelia ja ehkä puunvärisenä tuo hieman "mökkitunnelmaa" yläkertaan. Toinen huoneista onkin saanut jo maalia pintaan ja toiseen laitetaan pinkopahvit. Lattia on perinteinen lautalattia, myöskin kuusta. Oikean käsittelemättömän puun käytön etuna on myös se, että jätettä ei synny oikeastaan yhtään. Jämäpalat päätyivät lämmittämään taloamme. Rakentamisessakin voi ja pitää miettiä materiaalien koko elinkaarta!
Paneelien ja lattian alla on ilmansulkupaperi. Viime aikoina vellonut keskustelu ilmansulkupaperien muuttumisesta muoviseksi eli käytännössä höyrynsuluiksi on näin jälkikäteen oikein ärsyttänyt. Siellä ne paperit on jo asennettuina eikä poiskaan saa. Kokeilimme jäljelle jääneillä palasilla ja saimme kosteuden tulemaan käyttämistämme papereista läpi. Ehkä kerrankin kannatti olla käyttämättä sitä markkinoiden kalleinta ja suositeltua ratkaisua!
Paneelien alta vedettiin yläkerran valaisinten sähköjohdot. Pistorasioita varten johto vedetiin pintana pitkin seinän vierustaa sen jälkeen kun lattiakin oli kokonaan paikallaan. Tässä vaiheessa lapsetkin alkoivat nauttia vintissä ravaamisesta kun ei tarvinnut enää kulkea varovaisesti lankkuja pitkin sahanpurujen yli. Puruvintti oli muuttunut isoksi huoneeksi!

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. hienoa ja huolellisen näköistä työtä. Onko piipussa varaus hormillekkin?

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Eikös itselle kannata tehdä vain priimaa ;) Hormivaraus on, mutta tulisija olisi tullut lastenhuoneen puolelle niin jätettiin se pois. Lattiaan on tehty vahvistukset niin, että jos myöhemmin halutaan (kevyt) tulisija se on mahdollista.

    VastaaPoista

Flickr Images