Keittiöremontti, osa 1

Meillä tehtiin kesällä keittiöön remontti. Neljä vuotta yllä olevan komistuksen kanssa oli ihan tarpeeksi; kaikki kyllä toimi mutta onhan ...

Meillä tehtiin kesällä keittiöön remontti. Neljä vuotta yllä olevan komistuksen kanssa oli ihan tarpeeksi; kaikki kyllä toimi mutta onhan tuo vähän hävettävän näköinen. Jo aiempina vuosina toimme puuhellan takaisin keittiöön, maalasimme lattian ja haimme roskiin matkalla olleet 1940-luvun kaapit projektia varten. Kaapit pääsivät silloin jo heti käyttöön, sillä ei ollut järkeä seisottaa niitä kylmässä kellarissa.

Tarkoitus oli siis tehdä koko talon putkiremontti, siirtää ylänurkassa möllöttävä lämminvesivaraaja pois keittiöstä, kohentaa pintoja ja uusia työtaso ja vuotava hana. Monien pähkäilyjen jälkeen päädyimme pitämään vesipisteen vanhalla paikallaan. Samassa kohtaa on aikanaan sijainnut ovi kamariin ja oli suuri houkutus ottaa oviaukko taas käyttöön. Toisaalta, kamariin on myös toinen kulkuaukko ja otettuamme puuhellan taas käyttöön keittiössä olisi työskentelytila jäänyt melko vähäiseksi. Lisäksi pesukone oli jäämässä remontin jälkeenkin keittiöön, joten yli metrin lohkaiseminen seinustalta pois olisi tehnyt keittiön kasaamisesta jo melkein mahdotonta.

Kilpailutimme putkifirmoja ja päädyimme aluksi melkein mahdottomalta kuulostavaan kahden päivän putkiremonttiin. Ensimmäisenä päivänä purettiin vanhat putket pois, illalla keittiön kasaus ja toisena päivänä uudet putkivedot. Ja homma toimi! Tosin mieheni sai taas huhkia yötä myöten että työtasoseinän paneelit ja työtaso saatiin kohdilleen... (Sähköt uusittiin jo vinttiremontin aikana ja ne pudotettiin ylhäältä kulkemaan nurkassa.)


Halusimme keittiöön mielummin talon rakennusajan henkeä kuin tätä päivää. Toki keittiö on talon yksi eniten käytetty paikka ja sen pitää olla myös toimiva. Koneet ovat kaikki nykypäivän näköisiä, ja niin saavat ollakin. Jos joskus vielä saan suunnitella keittiön, haluasin tehdä vielä vanhemman aikakauden vaikutteilla maustetun. Nyt 1940-luvun kaappien funkkismuotoilu saneli paljon sitä miltä keittiö näyttäisi. Olimme hankkineet kaappien kaveriksi aikalaisen kaksialtaisen rosteritason, mutta viime metreillä tajusimme että siinä valmiiksi olevat kolme reikää ovat liian lähekkäin valitsemillemme hanalle ja sulkuhanoille. Toki uusia reikiä olisi voinut tehdä ja vanhoja sulkea, mutta tuloksena olisi voinut olla ruma lätkitetty taso. Hankimme melko kiireessä puutason ja upotettavan rosterialtaan. Mikäli meillä ei olisi kolmea alle kymmenen vuotiasta lasta olisin lähtenyt testaamaan posliiniallasta. Käsitiskiä ja lapsia on toistaiseksi kuitenkin sen verran paljon, että se saa jäädä tulevaisuuden suunnitelmaksi.


Alakaappien oviksi piti tulla saman sarjan ovet kuin yläkaapeissa. Muutokset tiskialtaissa ja tasossa tekivät kuitenkin sen, että kaapit olivat liian leveät aukkoonsa. Onneksi on puuseppä talossa, joten lennosta hän valmisti välitilan helmipaneelista alakaapin ovet ja siirsi vanhat kahvat uusiin oviin.


Välitilan materiaaliksi valittiin helmipaneelia. Se on perinteinen materiaali, kaunis katsoa ja samanlaista on meillä myös verannalla eli se sopii saumattomasti talon henkeen. Paneelit on tarkoitus maalata kunhan pääsemme yksimielisyyteen siitä onko väri helmenharmaa, vihreänharmaa vai vaalean kellertävä. Hyviä vaihtoehtoja kaikki sillä kaksi noista löytyy keittiöön valitusta tapetista. Työtaso öljyttiin vernissalla kolmeen kertaan ennen käyttöön ottoa. Nyt se on ollut käytössä neljä kuukautta eikä materiaalivalinnassa ole valitettavaa. Tahrat lähtevät pyyhkimällä kunhan ei nokipohjaisia kattiloita laita suoraan tasolle. Uudelleenvernissaus kannattaa tehdä silloin tällöin.


Tiskikoneen ja pesukoneen sulkuhanat tulivat altaiden sivulle. Vähän tavallista komeammat sulkuhanat hankittiin Domus Classicasta, sillä traditional-mallistojen hanoissa harvemmin on koneille hanaa valmiina, saati kahta.

Semmoinen tuli! Tapetti on Duron Gammalsvenska-mallistoa ja sillä paketoitiin kaappien sivutkin niin ei tarvinnut lähteä heti rapsuttamaan ja maalailemaan lohkeilleita pintoja.

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Keittiöstä tuli ihana! Tuolla on varmasti ilo ollut hääriä nämä vuodet.

  VastaaPoista
 2. Ihanan näköistä teillä. Meillä on ovien vaihtoremontti tulossa alkuvuodesta. Sitä kovasti odotellaan. Vielä en tiedä sen tarkemmin, minkälaiset tulee, sillä minulla tuo mieli muuttuu suhteellisen usein. Tahtoisin kuitenkin myös jotkin vastaavat, vanhaa tyyliä seuraten. https://www.ovien.fi/ovenvaihtoremontit/

  VastaaPoista
 3. Ihanat kaapistot teillä. Minä haaveilen keittiöremontista, täytyisi vaan hintoja tiedustella. En kaipaa mitään kovin suurta muutosta, mutta jotain pientä olisi mukava saada aikaan. https://www.laatta-asennus.fi/palvelut/remontit

  VastaaPoista
 4. No mutta tämähän on kaunis. Vanha tyyli on se kaikista parhain. Naapurissa on vanha rintamamiestalo ja heillä on suunnitteilla sitä alkaa kunnostamaan. Sähkötyöt tehdään myös.

  VastaaPoista

Flickr Images