Villaa ylle (ja alle!)

Vanhoissa taloissa asuvat käyttävät kuulemma useimmiten villasukkia, mutta valitettavasti kun asumme näillä leveysasteilla on olemassa neljä...

Vanhoissa taloissa asuvat käyttävät kuulemma useimmiten villasukkia, mutta valitettavasti kun asumme näillä leveysasteilla on olemassa neljä vuodenaikaa: kesä ja kolme muuta milloin kannattaa varustautua villa-alusvaattein. Asiallinen olosuhteisiin sopiva pukeutuminen ei nimittäin alakaan päältä vaan alta.

Villamatto, karvatohvelit, villasukat ja villasilkkikerrasto kotipöksyjen alla; jo tarkenee!

Olen omiin kokemuksiini perustuen huomannut, että on aivan sama vetää sitä villaa ylle jos alla on esimerkiksi puuvillainen kerrasto. Puuvilla on materiaalina kylmä ja kostuessaan vaikka liikunnan aikana vielä kylmempi. Päällimmäiset villakerrokset eivät auta jos alusvaatteet ovat ihoa vasten oleva kylmän nihkeä puuvilla. Lasten myötä tutustuin aikanaan Ruskovillan mainioihin silkkivilla-alusvaatteisiin. Niissä on 70% villaa ja 30% silkkiä. Neulos on ohutta ja silkin vuoksi tuntuma suoraan ihoa vasten on mukava -ei lainkaan villan pisteleväinen.

Villa on mainio materiaali. Sen lisäksi että se on lämmintä kuivana ja kosteanakin, se ei tarvitse joka käytön jälkeen pesua. Koska villa on itseään puhdistavaa riittää useimmiten pelkkä tuuletus. Petivaatteisiin ja villapaitoihin sovellankin tätä, mutta sukkia ja alusvaatteita pyöritän aika usein pesukoneessa. Ohuet silkkivilla-alusvaatteet kuivuvat helposti yön aikana ja ovat taas aamulla valmiit käyttöön. Eikä ainakaan meidän pesukonessamme villapesuohjelma kestä edes kuin reilut puoli tuntia.

Viiden hengen perheessämme on jokaisella ainakin pari kerrastoa niin koko ajan on kierrossa puhdas vaate vaikka joku pari olisikin unohtunut pyykkikaappiin. Yleensä yritän kerätä villapyykin omaksi kasakseen ja pesen niitä useammin, mutta lapset joskus ennättävät kätkemään omansa muun pyykin sekaan. Ruskovillan tuotteet eivät ole sieltä halvimmasta päästä ja meillä niitä kuluu. Olinkin ilahtunut kun löysin viime syksynä suomalaisen Tamsilkin mikä valmistaa myös samanlaisia silkkivillavaatteita hieman edullisemmin. Ostin kokeeksi aikuisten kerrastot ja olen tällä talvikaudella käyttänyt niitä Ruskovillan rinnalla. Aivan yhtä mukavat ovat, tosin koot ovat reilummat.

Markkinoilla on nykyään paljon teknisiä vaatteita. Omasta mielestäni niiden ongelma ei ole toiminnassa vaan tuotannossa; materiaalit ovat muovipohjaisia mikä tarkoittaa että vaikka materiaalina olisi kierrätyskuitu, niin lopputuote ei koskaan hajoa. Kerran valmistettu muovi on kierrossa aina, tavalla tai toisella. Villa ja silkki ovat uusiutuvia luonnontuotteita mitkä lopulta hajoavat osaksi luonnon kiertokulkua. Kun tuotannossa vielä otetaan huomioon eläinten ja ihmisten oikeudet niin ollaan täydellisen "teknisen vaatteen" jäljillä.

Vaatteiden lisäksi villa on paikallaan sängyssä. Aluksi ajatus villaisista petivaatteista tuntui oudolta, mutta seitsemän vuotta sitten hankimme ensin omaan sänkyymme villaisen lakanan. Ja sen jälkeen pian villapeiton ja -tyynyt. Pikku hiljaa olemme hankkineet myös lapsille villaisia petivaatteita. Villalakanan ja -peiton päällä käytetään ihan tavallista puuvillalakanaa, mutta tuntuma on silti erilainen kuin "tavallisen" petauspatjan päällä. Sänky on talvellakin heti sopivan lämpöinen eikä kesällä tule hiki. Villa siirtää kosteutta ihmisestä itsensä kautta huoneilmaan eikä nukkujan tarvitse pyöriä nahkeissa lakanoissa. Erilaisten villapetivaatteiden valmistajien sivuilla lupaillaan niiden helpottavan monenlaisia oireita, mutta ainakin piirun verran mukavammat unet niissä tulee oman kokemukseni mukaan. Paukkupakkasilla olemme vetäisseet villapeiton päälle vielä yhden ekstratäkin; kyllä tarkenee!

Villaiset peitto, tyyny ja lakana jo hieman elämää nähneinä ja pinnastaan huopuneina. Tyynyssä on lisäksi villatäyte.

Tulevaisuudessa toivon että kun patjojemme vaihtoaika tulee, voisimme panostaa vaikkapa Villa & Peitteen patjoihin. Heillä on myös hyvä valikoima luonnonmateriaaleista valmistettuja peittoja ja tyynyjä. Eikä sitten unohdeta myöskään alussa mainittuja villasukkia, niitä todella tarvitsee Suomen talvessa ja varsinkin näissä vanhoissa taloissa. Kun päälle lisätään vielä lammaskarvatohvelit, niin päästään lämpimyyden makuun!

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Kiitos noista kerrastovinkeistä! Taidan mennä heti tilaamaan, sillä näitä olen miettinyt, mutta hyvä, kun sain vähän kokemuspintaa päätöksen pohjalle 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vertaiskokemukset on aina eri juttu kuin yksin arpominen! Suosittelen villaa merkistä riipumatta!

      Poista

Flickr Images