Uuden kuun kylvöt

Viikonloppuna oli yläkuu eli hyvä aika laittaa kylvöksiä itämään. Tänä vuonna emme ole tarttuneet toimeen aiemmin, mutta tomaatit ehtivät...


Viikonloppuna oli yläkuu eli hyvä aika laittaa kylvöksiä itämään. Tänä vuonna emme ole tarttuneet toimeen aiemmin, mutta tomaatit ehtivät kyllä kun apuna on kasvihuone. Kaivoin esiin edellisvuosien pussinpohjat ja uudet siemenostokset. Kirsikkatomaattia, tavallisempaa sekä värimuunnoksia. Eiköhän näillä päästä alkuun!


Samaan aikaan kuin tomaatit laitoin myös basilikaa, purjosipulia, paprikoita, muutaman suippokaalin kokeilumielessä sekä koristekukkasia.


Chilien kanssa olisi pitänyt olla ajoissa, joten ajattelimme tänä vuonna ostaa muutaman taimen kun sen aika on käsillä. Mutta mitäs ihmettä! Fataliin tomaatinsiementen kaverina tuli myös pussillinen habaneroja joten pakkohan niitä oli muutama laittaa alulle.


Jokainen kevätkylvöjä tekevä tietää tilan olevan kortilla keväisin. Meillä on taimihuone kellarikerroksessa, mutta itämisen ajan laatikot ovat sisällä. Olen vuosia aikonut hankkia pluggboxeja, sellaisia pieneen tilaan meneviä kylvölavoja missä kasvit kasvattavat syvät juuret. En kuitenkaan ole saanut hankittua sellaisia sillä meillä on ihan mukava varasto jo olemassa olevia minikasvihuoneita ja ruukkuja. "Man tager vad man haver", kuten vanhojen talojenkin kanssa. Tuntuisi hassulta hankkia lisää muoviastioita kotiin kun niitä on jo vanhastaan.


Kylvömultaa sen sijaan ostan joka vuosi. Olen kokeillut tavallisella lannoitetulla mullalla ja tulokset eivät ole yhtä hyviä kuin oikealla kylvömullalla. Käytän Cannan Terra seed mixiä mitä myydään 25 l säkeissä. Pussillinen (tai kaksi) saattaa riittää koko kevään kylvöihin.Siitä tilanpuutteesta puheen ollen... Puuhella saa toimia keväällä ylimääräisenä taimipöytänä. Lämmössä itävät jäivät hormin viereen jotta eivät pelästy meidän viileää sisäilmaa. Hormihan lämpenee vaikkei puuhellaa lämmitettäisi sillä piipun toisella puolella on joka päivä lämmitettävä kakluunimme.Olohuoneessa on eteläikkuna ja sen eteen siirretään keväällä taimipöytä. Uudet kylvöt pääsivät pelargonin pistokkaiden kavereiksi. Kunhan kevät edistyy, saadaan toivottavasti nämä ensimmäiset kylvöt siirtää taimihuoneeseen ja niin saadaan uusille myöhäisemmille kylvöille tilaa. Haaveilen jo ulos lavaan tehtävistä kylvöistä, mutta tämän hetken lumipeite ja yhä jatkuvat pakkaset eivät oikein anna toivoa. Toistaiseksi on kevät tullut joka vuosi, joten eiköhän tänäkin vuonna!

Ps. Pelargonit ovat jo alkaneet juurtua; ensimmäisistä pienet juuret pilkistävät brikettien läpi!

You Might Also Like

2 kommenttia

Flickr Images