Sabluunamaalauksia

On taas ollut niin ihania puutarhailmoja, että vintin edistäminen on vähän jäänyt. Rakennuspaperimme lähtivät jo odottamaan lopputarkastusta...

On taas ollut niin ihania puutarhailmoja, että vintin edistäminen on vähän jäänyt. Rakennuspaperimme lähtivät jo odottamaan lopputarkastusta, eli kohta pitäisi olla valmista! Tavallaan kaikki onkin jo valmista, puuttuvat tehtävät ovat "vain" pintaa. Muutamina iltoina olen jaksanut kivuta vinttiin maalaamaan. Työn alla on nyt tyttöjen huoneen kuviomaalaus.

Maalina vintin seinissä on itse tehty munatempera, ja samalla maalilla jatkamme kuviomaalauksessakin. Maali kannattaa tehdä edellisenä päivänä niin pigmentit ehtivät turvota kunnolla ennen maalaamista. Munatemperaa on helppo tehdä; siihen tulee 1 osa kananmunaa, 1 osa vernissaa ja 1 osa vettä. Pieneen määrää emulsiota hierretään haluttuja pigmenttejä ja tahna sekoitetaan koko emulsioon ja näin saadaan maalia. Mikäli maali on liian ohkaista, vetistä, kun haluttu sävy on saavutettu niin siihen voi lisätä liitua. Varsinkin sabluunamaalauksessa maalin on hyvä olla hieman tönkömpää jotta se ei ala valua ja tuhri kuvioita.
Valitsemamme kuviointi on otettu Gysingen sabluunatapettikirjasta. Kuvioon kuuluu alunperin kolme kuviota, mutta jätimme pystyraidan pois ja käytimme vain kahta kuviota. Mielestäni kuvio pysyy näin rauhallisempana kun käyttämämme värit ovat kuitenkin tummia. Punainen väri on sekoitettu caput mortumista ja valkoisesta.
Tein sabluunat piirtoheitinkalvosta kirurginveitsellä leikkaamalla. Kummastakin kuviosta on kaksi sabluunaa, niin toinen voi kuivahtaa sillä aikaa kun toista käyttää. Silti vinkkinä; jokaisen kuvion jälkeen pyyhin sabluunan takapuolelta ja kuivasin sen, jotta mahdollinen levinnyt maali ei sotkisi seuraavaa kuviointikohtaa. Sabluunan kiinnitys seinään toimii parhaiten maalarinteipillä ja maalatessa toisellä kädellä sabluunaa tukien. Varsinkin meidän seinässämme pieni asemointi oli tarpeen, sillä toteutin kuvioinnin suoraan puupaneelille.
Maalasin ensin koko seinälle kaikki punaiset kuviot. Käytin paneelin vaakasuoria linjoja apuna kuvion kohdistamisessa. Siniset kuviot oli vielä helpompi asettaa paikoilleen, kun niille oli oma ympyrä jo odottamassa. Sinisen väri on tehty maavihreällä, ultramariinilla ja valkoisella eli samoilla pigmenteillä kuin seinän väri. Valkoista vain on lisätty vähemmän niin että sävy jäi tummemmaksi.
Olen nyt kuvioinut aulan pikkuseinän ja tämän tyttöjen huoneen korkean seinän. Suunnitelmissa oli kuvioida vielä ikkunaseinä niin että kaikki pystysuorat seinät olisi kuvioitu ja kaltevat seinät jäisivät yksivärisiksi. Katsotaas jos lopputarkastus tapahtuukin pian, niin maltanko siirtyä ikkunaseinälle vai tuleeko kiire päästä muuttamaan yläkertaan!
Käsityön jälki näkyy läheltä tarkasteltuna, kaukaa katsottuna seinä on sopivan elävä!

You Might Also Like

0 kommenttia

Flickr Images