Pupuja!

Meillehän kotiutui kesäkuun alussa kaksi pupuvauvaa. Nyt kesä on jo oikeasti loppu ja on hurjaa ajatella, että puput ovat olleet meillä ko...

Meillehän kotiutui kesäkuun alussa kaksi pupuvauvaa. Nyt kesä on jo oikeasti loppu ja on hurjaa ajatella, että puput ovat olleet meillä kohta neljä kuukautta ja ovat sillä aikaa kasvaneet täysikokoisiksi!
Ensimmäisiltä päiviltä on vain pari kuvaa, sillä puput olivat kovin arkoja. Niitä oli kasvatuspaikassa totutettu sylittelyyn, mutta silti uuteen paikkaan saapuminen sai ne ujostelemaan. Mutta voi kuinka pieniä ne vielä näissä kuvissa ovat! Ihan vauvoja!
Puput saivat nimikseen Pulmu ja Halti. Ne ovat siskokset ja aika saman väriset; alussa Pulmu oli selästä hieman ruskeampi mutta vauvakarvan vaihduttua en enää aina tunnista niitä. Toivoimme alunperin kahta eri väriä, mutta poikueessa oli jäljellä vain harmaita tyttöjä tai eri värinen uros. Uros olisi kuitenkin pitänyt leikata joten siskokset olivat helppo valinta. Lajiltaan ne ovat rex- ja white-risteymiä.
Pulmu ja Halti saivat kodikseen vanhan leikkimökin. Lapset leikkivät siellä enää satunnaisesti ja se oli enemmänkin leluvarastona. Leikkimökin takaosaan tehtiin erillinen pesäkoppi mihin puput saavat vetäytyä olemaan rauhassa. Leikkimökin sisälle on kiinnitetty juomapullot, heinähäkit, ruokakupit ja vessalaatikko. Siisteinä kavereina ne tosin käyttävät melko usein myös "ulkohuussia". Kopin pohjalla on reilu kerros kotimaisesta kuituhampusta tehtyä hamppukuiviketta. *)
Heti kanikopin yhteyteen tehtiin kierrätysmeiningillä vanhoista häkkikellarinovista noin seitsemän neliön aitaus. Se palveli kesän lopulle saakka hyvin, kunnes puput olivat niin isoja että pääsivät loikkaamaan aidasta yli. Lopulta aitaan tehtiin kanaverkosta korotus. Kun kopin seinään vielä tehtiin "kissanluukku", niin nyt puput saavat olla ympäri vuorokauden oman mielensä mukaan ulkona tai sisällä kun vaarallisista vierailijoista kuten ketuista ei ole enää vaaraa.
Pupujen pääruokana on kuivattu luonnonheinä ja tuoreruoho, esimerkiksi voikukan lehdet, apila ja muu sellainen. Sen lisäksi kaneille on koko ajan tarjolla pellettejä ja myslin näköistä kuivaruokaa missä on kauran jyviä ja kuivattuja vihanneksia. Kauden mukaan tarjolla on ollut myös omenoita mielin määrin sekä kurkkua ja porkkanoita. Omenapuista ja pajusta on tarjottu tuoreita oksia pureskeltavaksi.
Alusta saakka on ollut selvää että Pulmu ja Halti ovat ulkopupuja. Ne ovat syntyneet ulkona ja viettäneet koko tähän astisen elämänsä ulkona. Toki niillä on leikkimökki suojanaan ja siellä vielä pesäkoppi. Sitkeästi ne vain kököttävät useimmiten ulkona, oli paistetta tai sadetta. Hieman lähenevä talvi jännittää; pesäkoppia pitäisi hieman vuorata ja ajatuksissa on ollut hankkia kylmimpien aikojen avuksi lämpölamppu.
Hankimme alunperin kaksi pupua, koska se oli suositus. Ne saavat toisistaan seuraa ja talvella ne voivat lämmitellä yhdessä. En tiedä ovatko kaikki puput tuollaisia toisissaan kyhnääjiä kuin nämä meidän vai johtuuko se siitä että ne ovat siskoja? Useimmiten Pulmu ja Halti eivät ole kaukana toisistaan oli kyseessä syöminen tai lepäily. Pää toisen pepussa tai hyppimässä toistensa yli.
Kaneilla on selvästi erilaien vuorokausi rytmi kuin meillä ihmisillä. Päivisin ne lötköttävät pihamaalla tai nukkuvat pesäkopissa. Illan tullen alkaa aktivoituminen. Ne saavat kanihepuleita ja laukkaavat ympäri aitausta tai tekevät 180:n asteen loikkia ilmassa. En edes halua tietää mitä kaikkea yöllä tapahtuu...
*) Hamppukuivike on saatu yhteistyössä HempRefine Oy:n kanssa

You Might Also Like

0 kommenttia

Flickr Images