Siemenet talteen

Pitkän poutakauden lopuksi on hyvä kerätä siemeniä talteen ensi vuotta varten. Kaikista viljeltävistä kasveista ei saa ensimmäisenä vuonna ...

Pitkän poutakauden lopuksi on hyvä kerätä siemeniä talteen ensi vuotta varten. Kaikista viljeltävistä kasveista ei saa ensimmäisenä vuonna vielä siemeniä, mutta useat kasvit ovat melko varmoja siementen tuottajia. Esimerkiksi palsternakan siemenet olen jo kerännyt toisen vuoden palsternakoista ja eilen keräsin yksivuotisista siemensatoa.
Auringonkukkia en ole merkinnyt mitenkään, joten ensi vuonna on yllätys minkä värisiä kukkia esiin puskee. Haaveissa on laittaa auringonkukkia omaksi ryhmäkseen johonkin, vaikkapa aurinkoiselle seimustalle.
Kehäkukkaa olen kerännyt jo parin viikon ajan talteen. Aina kun näen kypsiä, ruskeaksi muuttuneita käppyräisiä siemeniä eri puolella puutarhaa, otan ne talteen. Niitä on nyt pesuvadillinen.
Samettikukka on valmista kerättäväksi kun terälehdet kuivuvat.
Nyppäisemällä koko kukinnon pohjan irti saa tukun siemeniä. Näin tiiviisti olevat kannattaa vielä levittää kuivumaan ennen varastointia.
Pavut ovat valmiita kerättäväksi kun palko alkaa kuivua. Tuleentuneet ja aivan kuivat pavut voi säilyttää vaikka lasipurkissa, mutta laitan nekin yleensä varmuudeksi paperipusseihin.
Punaisista paloista kuoriutui tällaisia kaunottaria!
Suomalainen ´Kontu´ on melko pieni härkäpapu...
...kun taas ruotslainen punainen on iso. Näitä tuli tänä vuonna lähinnä siementuotannon verran, ensi vuonna maistellaan sitten kunnolla!
Salaatistakin odotan vielä siemeniä valmistuvaksi. Eiväthän siemenpussit kaupassa paljon maksa, mutta mielestäni kotitarveviljelyyn liittyy myös eräänlainen omavaraisuuden ihanne. Kaikki mitä pystyy itse tuottamaan on sekä ylpeyden aihe että säästöä!

You Might Also Like

0 kommenttia

Flickr Images