Valkosipulia!

Viljelin tällä kaudella ensi kertaa valkosipulia. Istutin viime marraskuussa noin sata kynttä vanhaa suomalaista talvivalkosipulia ja jäin...

Viljelin tällä kaudella ensi kertaa valkosipulia. Istutin viime marraskuussa noin sata kynttä vanhaa suomalaista talvivalkosipulia ja jäin odottamaan. Keväällä ensimmäisten joukossa valkosipulipenkissä alkoi näkyä elämää. Valkosipulin kasvun seuraaminen on ollut erittäin tyydyttävä puutarhatapahtuma; kesällä on jo unohtanut millaista loppuvuonna oli kykkiä kohmeisin sormin puutarhahommissa ja voi vain nauttia työn tuloksista!
Istuttaessa lisäsin jokaisen kynnen mukana tuhkaa sillä niin olen tottunut tekemään sipulikasvien kanssa. Valkosipuli on kuulemma tarkka omasta tilastaan ja sen juurelta pitäisi kitkeä rikat varsin tarkkaan. Alkukesästä katoimme penkin hamppukatteella ja kitkimme säännöllisesti, mutta kesän edetessä varsinkin nokkonen yritti valloittaa valkosipulipenkkiä. Toisaalta, nokkonen kielii ravinteikkaasta maasta joten tavallaan olin tyytyväinenkin. Alkukesästä valkosipuli myös hyötyy lannoituksesta joten ne saivat muiden kasvien lailla nokkoskäytettä muutamaan kertaan.
Meillä syödään valkosipulia lähes päivittäin ja jo kesällä pääsimme oman valkosipulin makuun. Nuoria versoja voi laittaa ruokaan kuten kesäsipulin varsiakin. Heinäkuun lopulla maan alta nousi jo ihan oikean näköisiä kynsikkäitä! Kuori oli toki mehevä eikä kuiva niinkuin talven yli säilytetyissä. Kukkien syömistä emme kokeilleet, mutta nekin kuulemma ovat maukkaita. Kuulin tästä vinkistä vasta kun olin taittanut nuput pois. Kukkien poistaminen auttaa maan alla paisuvaa sipulia kasvamaan isommaksi, kun energiaa ei kulu siementen valmistamiseen.
Kellastuvat ja kaatuilevat varret ovat merkkinä siitä että sato alkaa olla valmis nostettavaksi. Eri lähteissä sadonkorjuu ajoitettiin elo-syyskuun tienoille. Meillä varret olivat jo aivan keltaiset, ja kun kasvukausikin alkoi jo toukokuun lämpimillä niin päätin viime viikolla olla uskalias ja nostaa sipulit. Ja sieltähän ne nousivat valmiina! Noin kuusikymmentä valkosipulia pääsi aurinkoisena päivänä paistattelemaan pihan lämpimimpään kohtaan. Illalla sipulit siirrettiin saunan jälkilämpöön ja sen jälkeen laitoimme ne paperipussissa huoneenlämpöön. Kunhan ilmat tästä viilenevät, irroitan suurimmat kynnet istutettaviksi ja kierto voi alkaa alusta!

You Might Also Like

0 kommenttia

Flickr Images