Puulämmitystalo, osa 2

Meillä lämmitetään puilla. Kahta kakluunia, keittiön puuhellaa sekä pihasaunan kiuasta ja pataa. Kesällä siinä on semmoinen kiva maalaisroma...

Meillä lämmitetään puilla. Kahta kakluunia, keittiön puuhellaa sekä pihasaunan kiuasta ja pataa. Kesällä siinä on semmoinen kiva maalaisromanttinen vire lämmittää saunaa samalla kun lapset kisailevat pihamaalla, mutta talven pakkasilla se on välillä aika...no, vaivalloista. Ihan rehellisesti. Silti en toistaiseksi muuhun vaihtaisi.

Omaa metsää ei ole, joten joudumme tilaamaan puut. Tilaamme polttopuut valmiina halkoina eli klapeina. Täällä lounaismurteiden alueella halko ei ole sellainen metrinen ranka vaan ihan yhtä pieni kuin klapikin. Hintaan saisi pienen eron mitä isompana tilaisi, mutta onhan se helppo kantaa pihalle kipattu kuorma suoraan suojaan. Ja silti tulee halvemmaksi kuin sähkölämmitys. Ilmaista puuta saamme joskus sukulaisilta tai omasta pihasta. Jos lisäksi omistaisi auton, peräkärryn ja kunnon metsurivarusteet, niin kaupungilta voisi tiedustella myrskynkaatoja uloskantohintaan (heh). Eräs ahkera sukulaisemme toimii niin ja selviää lämmittämisestä taas vähän edullisemmin.
Luotamme puuhuollossa hyväksi todettuun toimittajaan. Näin voimme lämmittämisessäkin tukea lähituotantoa ja mahdollistaa yhden ihmisen toimeentulon metsätaloudesta. Tuote on uusiutuva ja hiilineutraali. Nyt luotan seuraavassa tutkimuskirjallisuuteen; puun polton hiilidioksidipäästöt ovat yhtä suuret kuin jos sama puumäärä lahoaisi metsissä. Samoin hiilidioksidipäästöt eivät ryöstäydy käsistä siinä tapauksessa että puun käyttö ja kasvu ovat tasapainossa. Puu sitoo hillidioksidia vain elinkaarensa ajan; paras tapa säilöä puuta (ja siihen sitoutunutta hiilidioksidia) on seisottaa puuta turvassa lahoamiselta. Eli käytännössä rakentaa mahdollisimman pitkäikäisiä puurakennuksia!
Takaisin puuhuoltoon. Kun seitsemän heittomotin kuorma on kipattu pihalle, niin siinä on puuta kerrakseen! Tilaamme kaksi kuormaa keskikesän tienoilla niin saavat juhannusvieraatkin vähän hyötyliikuntaa. Kolmas seitsemänmottinen mahtuu vajaamme vuodenvaihteen tienoilla, riippuen vähän sitä onko ollut lauhaa vai kireitä pakkasia. Nätisti asettelemalla voisi kolme kuormaa mahtua kerrallaankin suojaan, mutta sitten vajassa liikkuminen vaikeutuisi ja kaikki muu tavara (kuten sukset, pulkat, grilli, työkalut...) ei enää mahtuisi!
Lajittelemme puut lajin (koivu, sekapuu) ja koon mukaan. Vaikka tilaus onkin tasakokoiselle klapille, niin seassa on aina pienempää silppua. Kun sen jo siirtovaiheessa erittelee omiin kasoihinsa, niin esimerkiksi pienempiä hellaklapeja ei tarvitse hetkeen tehdä. Samoin irtonaiset tuohet ja tikut toimivat hyvinä sytykkeinä. Omista siisteistä pinoistaan puut on ennen käyttöä helppo kantaa ensin verannan puulaatikkoon ja keittiön koriin. Päivä, pari ennen uuniin lisäystä tuomme pari kestokassillista kakluunin viereen lämpiämään.
Tästä kiistelevät osapuolet ovatkin yhtä mieltä: Polta vain kuivaa puuta! Eri lajien palamisominaisuuksista ja sytyttämistavoista sitten valllitseekin iloinen erimielisyys. Me kuulumme uuden polven päältä sytyttäjiin. Olen sen verran huono avaamaan fysikaalisia prosesseja että saatte itse kääydä tutustumassa lähdekirjallisuuteen, mutta meidät uusin tutkimus on saanut vakuuttuneeksi päältä sytyttämisen eduista. Jos ja kun haluat vähentää pienhiukkaspäästöjä, sytytä päältä. Se on hyvin helppoa parilla niksillä. Ensin pesä ladataan kuivilla puilla noin kaksi kolmasosaa korkeudestaan. Puiden päälle asetetaan sytykkeet, esimerkiksi tuohia ja havupuisia tikkuja, pilkkeitä. Pihkaisuus auttaa syttymisessä. Korvausilmaräppänä avataan, pelti avataan, tuli tuikataan sytykkeisiin ja luukut suljetaan jättäen ilma-aukot auki. Toimii aina.
Ja niin toimii puulämmityskin. Vaikka olisi minkälainen sähkökatko, niin meidän talossa ei tule kylmä. Puuhella tuo varmuutta ruokahuoltoon, ja saa sen päällä lämmitettyä vaikka tiskivedetkin. Tulipesistä kerätyt tuhkat säilötään odottamaan kevättä ja käytetään kalkin tavoin ravitsemaan kasvimaata ja estämään nurmen sammaloitumista. Siitä aiheesta enemmän kun pääsen puutarhakirjoitusten kimppuun!
Kokeilin tässä postauksessa mobiilikuvia, mahtavatko toimia laadullisesti?

You Might Also Like

6 kommenttia

 1. Nyt ekaa kertaa pääsin tänne ja luin koko tuotantosi heti alusta loppuun! ;) Mielenkiinnolla odotan jo seuraavia postauksia. Sellaisen pikkuvinkin voisin antaa lukijana, että kuvat kiinnostavat aina ja mitä suurempia ne ovat sen parempi; eli jos vain jaksat, klikkaile kuvia lisätessäsi kuvat samalla erittäin suuriksi. Toimii hyvin etenkin vaakasuuntaisissa kuvissa; pystysuuntaiset kuvat on vähän vaikeita, kun teksti niin hassusti venähtää sitten alaspäin paljon. Siksi itse käytänkin pääosin vain vaakalinjaisia kuvia, jos vain mahdollista :)

  Mutta siis: todella hienoa, että aloit kirjata asioita muistiin blogiin; kuten alussa sanoin, täällä jo odottelen seuraavaa postauksiasi :)

  Ja puulämmityksestä: meillä on patterit joka huoneissa, kellarissa (kodinhoitotilat, pesuhuone ja sauna) lattialämmitys sekä kahdessa vessassa samoin. Käytännössä mies on kieltäytynyt käyttämästä talvisin kuitenkin pattereita, eli mekin ollaan eletty lähinnä kahden tulisijan turvin kesät ja talvet. Nyt kuitenkin tammikuun pakkasilla oli pakko laittaa ullakolla lasten huoneisiin patterit 16 asteeseen; oli pikkasen kylmä, kun ullakolla ei tulisijoja ole. Mutta esim. viime talvi pärjättiin oikein hyvin, kun asuttiin tässä keskikerroksessa.

  Ja onpa kyllä teillä hienoa: vain ulkona pesutilat! Olen kade. Suunnattoman kade. Vaikka kyllä tiedän, että helppoa ei ole lasten kanssa; se huomattiin moneen otteeseen viime kesänä torpalla, jossa muun alkeellisuuden lisäksi vielä kantovesikin ;)

  P.S. Onko teille joskus tulossa kanoja? Mietin, että niitähän ilmeisesti sallitaan taajama-alueilla ;) Meillä niitä mummolassa on, mutta torpalle ei oikein voida ottaa, kun pitäisi sitten olla varmuudella paikan päällä koko kesän - ja mitä sitten talvella.. Mutta lampaita jos saataisiin; hoitamaan meidän maisemat kuntoon!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kuvavinkistä! Pitää kokeilla isompana. Vähän arastelen jos laatu kärsii, kun viime aikoina olen ottanut kuvia lähinnä puhelimella.

  Onhan puulämmitys ja ulkosauna joskus haasteellista lähinnä tuosta ajankäytännöllisestä syystä; arjen pyörittäminen vie jo niin paljon aikaa!

  Mies on innokaampi ollut ajamaan kana-asiaa, itse arastelen jos ne söisivät kaikki kasvit ja kukat...tilaa on kuitenkin vain 1000 neliötä, pitäisi sitten jostain keksiä niille vähintään suoja-aitaus ja sisätilatkin. Vaikka olisivat "vain" kesäkanoja. Mutta noin periaatteessa kiinnostaa!

  Hauskaa kun jäät seuraamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näytti jo minun silmään ainakin kivemmalle tuo uusin postaus, jossa kuvat olivat isompia - ja hyvin laatu kestää :) Itseasiassa itsekin käytän aina alle 500 dpi kuvia, sillä sitä suuremmat syövät todella paljon google-tilin tallennustilaa - ja ne pirulaiset alkavat rahastamaan sitten, kun tila ylittyy, tai sitten pitää luoda uusi persoona kirjoittamaan blogia ;)

   Totta; en tiedä, miten kanat sitten syövät muutakin kuin pitäisi. Ajattelin vain, että tuntuisi niin luontevalle jatkolle teidän elämäntavalle ;) Ja 1000 neliötä on kyllä aika vähän; siinä saa tosiaan vähän jo laskea, mihin neliöt käytetään :)

   Tottakai jään seuraamaan!

   Poista
  2. Toinen kestoaihe minkä kanssa jahkaillaan on mehiläiset... Vaikka ne on noin periaatteessa kiinnostuneet vain kukista, niin niillä on myös ärtyisät kautensa. Ja on näitä lapsia tässä. Meillä on vaan niin kiva tontti että talon takana alkaa (kaupungin) kallio ja metsä, joten eivät olisi ihan silmillä ja tiellä.

   Poista
 3. Olen nyt kolme vuotta treenannut tuota päältä sytyttämistä. Tänäänkin se vaati puoli tuntia vieressä kyttäämistä ja puhaltelua. Heti kun käännän katseen pois se sammuu.

  john

  VastaaPoista
 4. Kunl uen noita Pelastetaan vanhat talot-ryhmän kommentteja, niin tulee mieleen että onkohan uunit ja olosuhteet todellakin niin erilaiset? Olisi mielenkiintoista esimerkiksi tulla kokeilemaan teidän uunin sytyttämistä ja päinvastoin; olisikohan eroa? Jos esimerkiksi saisit meillä syttymään yhdellä tikulla, niin sehän todistaisi, että niissä on iso ero! Koskas kokeillaan?

  VastaaPoista

Flickr Images