Yrttipenkki

Ajatus alkaa jo kääntyä tulevaan kesään ja kevääseen. On aina yhtä ihmeellistä miten tuosta pihaksi kutsutusta savikuralöllöstä kuoriutuu to...

Ajatus alkaa jo kääntyä tulevaan kesään ja kevääseen. On aina yhtä ihmeellistä miten tuosta pihaksi kutsutusta savikuralöllöstä kuoriutuu toinen olohuone missä vielä tuotamme ravintoakin! Jotta muistaisin että kevään työ kannattaa ja että kesä todella tulee, muistelin kohta vuosi sitten aloittamaani yrttipenkkiprojektia.

Talon edessä kasvoi aiemmin piikikäs happomarjapensasryteikkö. Se tuntui ryöstävän itselleen hienon paikan eikä kohdellut lapsiakaan kivasti. Puskat saivat lähteä. Tilalle jäi pariksi kesäksi savinen painauma joten päätin perustaa tarpeellisen yrttipenkin sille kohdalle.
Meillä pätee vähän kaikessa vanha viisaus: "Käytetään mitä on." Siispä rajasin tulevan yrttimaan puuvajan seinustalla lojuvilla noppakivillä. Niiden riitoisuus ratkaisi tulevan koon. En tehnyt kummempaa pohjustusta vaan ladoin pohjalle sanomalehtiä estämään rikkojen kasvua uuden maan läpi. Tarkoituksena oli siis tehdä kohopenkki, mikä on usein helpointa jos maaperä on savista tai muuten sopimatonta heti viljelyyn. On helpompi muokata päälle tuleva maa kuin alkaa sekoitella tiukkaan juntattuun saveen hiekkaa, kompostia ja nyppiä vanhoja juuria pois.
Tässä kohtaa vedimme mutkia suoraksi ja haimme peräkärryllisen maata mihin sekoitimme omaa kompostia. Yllättävän paljon maa-ainesta sai uppoamaan aika pienellekin alalle! Pohjalle tuli vähän karkeampaa ainesta ja päälipuoli "siloteltiin".
Rajasin pienemmillä kivillä eri yrteille omat alueet ja tein osaan siemenkylvöt ja osaan esikasvatin taimet. Koska kyseessä oli yrttipenkin ensimmäinen vuosi, valmistauduin siihen että maa olisi pitkään paljas ja aika ruma. Sen tähden heittelin sekaan kehäkukkaa. Ajattelin että yksivuotinen kesäkukka saa komistaa yrttimaata yhden kesän, kunnes tänä vuonna yrtit toivottavasti nousevat jo vähän voimallisemmin. Lisäksi kehäkukka on hyvä maanparannuskasvi ja oiva rohtoyrtti.
Sitten kävi niinkuin puutarhassa usein käy. Tuskailin paljaan maan näkymistä ja hidasta kasvua, kunnes sateinen kesä yllätti ja yhtäkkiä alkoikin näyttää ihan hyvältä!
Ainoastaan laventeli ja rosmariini eivät oikein lähteneet kasvuun. En tiedä oliko syynä muutenkin vaativien kasvien luonne vai jääminen jättimäisten kehäkukkien varjoon... Ideani kehäkukista oli oikein toimiva ja komean näköinen, mutta loppukesästä tuskin muuta näkyikään kuin niitä. Onneksi laventelia on muuallakin puutarhassa, joten taidan tänä keväänä kokeilla pistokkaiden ottamista.
Muut yrtit penkissä ovat ruohosipuli, persilja, mäkimeirami, iisoppi, sitruunamelissa, timjami, salvia, korianteri, rakuuna ja tuoksuruuta. Ei vähä mitään! Mielummin liikaa kuin liian vähän.
Kehäkukista tuli muuten purkkitolkulla kuivattuja terälehtiä mitä olemme talven mittaan käyttäneet teessä ja voiteeksi muutettuna ihonhoidossa. Johonkin ne kehäkukat pitää tänäkin vuonna kylvää!

You Might Also Like

6 kommenttia

  1. Kuulostipa niin helpolle tuo penkin perustaminen; itse en tainnut mennä viime kesänä sieltä, missä aita oli matalin ;) Taidan koostaa ko. kukkapenkkien rakentamisesta postauksenkin tässä piakkoin. Itse kokosin ko. kukkapenkkeihin pihalta kesän aikana löytyviä perennoja, mutta pistin sekaan myös ruohosipulit, yrtit ja salaatit, joita ostin kaupasta ruukuissa. Sain sitä kautta nopeasti ilman esikasvatuksia vihreää penkkeihin ja ihmeesti ne siellä tuottivat jonkin verran syötävääkin. Katsotaan, jos ensi kesänä sitten pääsen rakentamaan sitä oikeaa keittiöpuutarhaa, mutta ajattelin, että siinäkin voisi ihan hyvin sekoittaa vähän perennoja sekaan; varsinkin, jos eivät ole kovin leviäviä. Katsotaan, mitä ehditään - ja miten suunnitelmat leviää käsiin ;)

    Toimiko tuo sanomalehti hyvin rikkaruohojen estäjänä? Kuulostaa kyllä kivan helpolle tavalle; itse kun hölmönä kaivoin puolimetrisen kuopan kukkapenkeille, ja sieltä maasta sitten nousi isoja kivenmurikoita ym. jännää - ei ollut niin nopeaa kuin teillä :D

    VastaaPoista
  2. Sanomalehti toimii ihan jees. Syväjuurisille se on mahdoton (ekana vuonna), mutta "pinnassa" kasvaville tosi hyvä ratkaisu. Ja kyllä se vuosien mittaan auttaa myös jos haluaa viljellä syvemmälläkin (vaikka juureksia), kun maan omat apulaiset alkavat kuljettaa maa-aineksia sekaisin. Sinne se lahoaa vuodessa parissa. Itse en laita kauhean paksua kerrosta. Aina maahan jää rikkojen siemeniä ja juuria ja kyllä ne sieltä jossain vaiheessa tunkevat, mutta lehtikerros hidastaa ja vähentää niitä. Kohopenkki on muutenkin hyvä muoto viljellä ihan mitä vaan; liika kosteuskin valuu luontaisesti pois.

    Keittiöpuutarha on meilläkin muokattu ihan pitkän kaavan mukaan, varsinkin kun siitä tieltä piti ensin kaivaa yksi iso kanto pois... Perennat toimii kasvimaan reunoilla, keskellä voivat olla tiellä jos maata pitää myllätä, kylvää yms. joka vuosi. Mä laitan kasvimaallekin ihan vaikka samettikukkia sekaan; näyttää kivalta ja tuo pölyttäjiä!

    VastaaPoista
  3. Mahdottoman mukavaa kun olet aloittanut blogin! Olen viime aikoina istunut iltaa erään uuden mukavan tuttavuuden kanssa ja puhunut muun muassa aika paljon vanhoista taloista ja kasvimaahommista. Meitä on täällä kaksi joiden mielestä teillä on hyvä meininki! Terkkuja Jannelle Josilta Järvenpäästä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terveiset välitetty! Kiva kun tykkäätte meidän meiningeistä. Pitää ihmetellä mistä kuvittein että ehdin vielä bloginkin, tämän kaiken meinigin kekellä...kokeillaan nyt kumminkin.

      Poista
  4. Onpas mukava blogi!Koukutuin heti lukemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa hauska kuulla! Kunhan pääsen tarinoimaan vinttiremontista niin siellä sitten vilahtaa teiltä hankitut jalkalistat, ainakin!

      Poista

Flickr Images